Ένας από τους 18 σπηλαιώδεις ναούς των Κυθήρων είναι η αγία Πελαγία στη Φελωτή που γιορτάζει στις 8 Οκτωβρίου. Το σπήλαιο βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα στα δυτικά παράλια των Κυθήρων, κάτω από το βουνό της αγίας Ελέσας. Ο ναός καταλαμβάνει τη μισή έκταση του σπηλαίου, από την οροφή του οποίου στάζει νερό που συγκεντρώνεται σε πήλινες λεκάνες. Ο ναός μαρτυρείται το 1669 σε απογραφή εξωμονίων, και γιορτάζει το Μάϊο και τον Οκτώβριο. Κοντά στο εκκλησάκι είναι οι τοποθεσίες Κακόπλακα, Λουλούδι και Κάτεργο με τις φυσικές γούρνες όπου οι αλατσάδες μαζεύουν το περίφημο αλάτι των Κυθήρων κατά την περίοδο της συγκομιδής.
Το πιο όμορφο και μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυθήρων είναι αυτό της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου και βρίσκεται στην δυτική ακτή του νησιού. Ένα σπήλαιο με μεγάλη τουριστική διαδρομή, δίακοσμο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Το νησί έχει ακόμη δύο σπήλαια που φέρουν την ίδια ονομασία. Αυτά είναι το σπήλαιο Αγίας Σοφίας έξω από το χωριό της Αγίας Πελαγίας και το σπήλαιο Αγίας Σοφίας στον Κάλαμο. Μία λαϊκή παράδοση μας λέει ότι τα σπήλαια Μυλοποτάμου και Καλάμου επικοινωνούσαν, κι ότι μια φορά έκλεισαν στο σπήλαιο του Μυλοποτάμου μία γάτα και εκείνη μετά από μέρες βγήκε στο σπήλαιο του Καλάμου!
Το σπήλαιο Χουστή στο Διακόφτι είναι μονόχωρο και έχει διαστάσεις περίπου 35 επί 20 μέτρα. Το καλοκαίρι του 1998 ξεκίνησε πολυετής ανασκαφική έρευνα η οποία έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα όπως όστρακα της Νεολιθικής και Πρωτοελλαδικής εποχής (5000 – 2200 π.Χ.), των αρχαϊκών έως και των ρωμαϊκών χρόνων, αλλά και των μεταβυζαντινών χρόνων.
Στο σπήλαιο στο Καταφυγάδι (όρος Μερμηγκάρι) έχουν εντοπιστεί όστρακα από κεραμικά της Μινωικής και Μυκηναϊκής Εποχής.
Οι ακτές των Κυθήρων κρύβουν επίσης πολλά υποθαλάσσια σπήλαια, τα οποία μπορεί κανείς να εξερευνήσει με καταδυτικό εξοπλισμό. Ένα από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια που κερδίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών των Κυθήρων είναι αυτό στη Χύτρα, την βραχονησίδα νοτίως του Καψαλίου. Μπορείτε να το επισκεφτείτε με σκάφος και να βουτήξετε στα δροσερά του νερά. Η καλύτερη ώρα είναι το απόγευμα, καθώς ο ήλιος που δύει φωτίζει τον βυθό και δημιουργεί μία οπτική πανδαισία!
Το σπήλαιο Καταφυγάδι βρίσκεται στην κορυφή του βουνού Μερμηγκάρι στα δυτικά του νησιού. Έχουν εντοπιστεί όστρακα από κεραμικά της Μινωικής και Μυκηναϊκής Εποχής. Το σπήλαιο είναι μικρό και στενό. Αποτελεί καταφύγιο για την πανίδα της περιοχής. Το σπήλαιο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό.
Σπήλαιο Αγίας Σοφίας στην Αγία Πελαγία
Το σπήλαιο βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό της Αγίας Πελαγίας κοντά στη ρεματιά της Γάλανης. Έχει έκταση 120 τετραγωνικά μέτρα. Ο διάκοσμος από σταλακτίτες και σταλαγμίτες είναι εντυπωσιακός.
Σπήλαιο Χουστή
Το καλοκαίρι του 1998 ξεκίνησε πολυετής ανασκαφική έρευνα η οποία έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα όπως όστρακα της Νεολιθικής και Πρωτοελλαδικής εποχής (5000 – 2200 π.Χ.), των αρχαϊκών έως και των ρωμαϊκών χρόνων, αλλά και των μεταβυζαντινών χρόνων. Τα όστρακα της κλασικής εποχής, από αφιερωματικά αγγεία, μελανόβαφα, ερυθρόμορφα, οι αμφορείς καθώς και ένας βαίτυλος επιβεβαιώνουν τη λατρευτική χρήση το χώρου εκείνη την εποχή. Μεταξύ αυτών βρέθηκε τμήμα, αφιερωμένης στη θεότητα, ενεπίγραφης πήλινης πινακίδας του 4ου αιώνα π.Χ. Πρόκειται για πινακίδα που χρησιμοποιήθηκε από κάποιον μαθητευόμενο στα πρώτα στάδια εκμάθησης της γραφής κάτι που αποδεικνύει οργανωμένη σχολική εκπαίδευση στο νησί ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ.
Στον εξωτερικό χώρο της σπηλιάς, προς τα βόρεια, ο ιερός χώρος συμπληρώνεται με ένα υπαίθριο, πιθανότατα αγροτικό, ιερό διαμορφωμένο στο βράχο, με κόγχες και γούρνες προσφορών και χοών. Επίσης στον εξωτερικό χώρο ανασκάφτηκε ένα κτήριο που φανέρωσε χρήση κατά την Πρωτοελλαδική περιόδο, ενώ δεν φαίνεται να υπήρχε συνέχεια στην κατοίκηση του χώρου στα ύστερα προϊστορικά χρόνια.
Η πρόσβαση στο σπήλαιο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η είσοδος είναι επικίνδυνη και δύσκολα ορατή.
Σπήλαιο Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου
ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ: Το σπήλαιο εκτείνεται από δυτικά προς ανατολικά σε ευθεία μήκους 110 μ. Χαραχθείσα τουριστική διαδρομή: 220 μ. (συνολική 500 μ.) Ύψος: 60 μ. πάνω από τη θάλασσα Κατεύθυνση: δυτική – ανατολική Μέγιστο βάθος: 1.5 μ. Μέγιστο ύψος: 6 μ. Έκταση: 2.200 τ.μ. Θερμοκρασία:18 C Υγρασία: 64%
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ : ΡΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ
ΠΗΓΗ
https://visitkythera.com/el/spilaia/
ΑΠΕΙΡΗ ΤΟΥ ΑΠΕΙΡΟΥ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΙΡΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΩΣ ΑΛΛΟΣ ΟΜΗΡΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΑ ΕΛΛΑΝΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ - ΧΡΥΣΑ ΕΠΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΣΣΕΙ ΚΑΙ ΓΕΙΩΝΕΙ, ΟΠΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ, ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ 9 ΕΝ ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΤΗΣ ΕΛΛΑΝΙΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΑΣ ΤΩΝ ΑΛΦΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΩΜΕΓΑ.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΦΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ ΕΛΛΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ.
ΔΥΝΑΜΗ ΦΩΣ
ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΚΙΟΥΡΑ
ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΚΙΟΥΡΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
0 Σχόλια